Ο καρκίνος του μαστού.

2014-05-29 19:09
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη νεοπλασία στις γυναίκες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στις ΗΠΑ παρουσιάζονται ετησίως 182.000 περιστατικά με καρκίνο του μαστού, ενώ 40.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, από το 1940 έως το 1980, υπήρχε μία συνεχής αύξηση του επιπολασμού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού. Αυτό αποδίδεται στον πιο γενικευμένο έλεγχο με μαστογραφία αλλά και στην εξέλιξη της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας. 
 
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε ποσοστό 5% σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, σε ποσοστό 20% σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών και σε ποσοστό 75% σε γυναίκες μεταξύ 50 και 70 ετών.
Εκτός της ηλικίας, το 5% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Η ανακάλυψη των γονιδίων BRCA-1 και BRCA-2, απλά υποδηλώνει ότι μέρος του πληθυσμού έχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό από την πλευρά της μητέρας τους με καρκίνου μαστού (ιδιαίτερα προ της εμμηνόπαυσης) έχουν και οι ίδιες αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου, εκτός των γενετικών παραγόντων είναι: η  ατοκία, η πρώτη γέννα σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών, η πρόωρη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη ορμονών λόγω πρόωρης έναρξης της εμμηνόπαυσης, η ορμονική θεραπεία (οιστρογόνα, αντισυλληπτικά), η παχυσαρκία, ο μη θηλασμός, ιστορικό προηγούμενου καρκίνου μαστού κ.λ.π.
 
Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στην παρακολούθηση κάθε γυναίκας. Η μαστογραφία δύναται να μειώσει το θάνατο από τον καρκίνου μαστού κατά 30%, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεταξύ 50 και 70 ετών.